2011. szeptember 20., kedd

Almavásár

Ismét elérkezett az ősz, és ismét almavásár. Minden évben elmegyünk egy közeli almáskertbe és ott vásároljuk meg a téli készletet. Sajnos nyáron megint kapott jégverést a fejlődő termés, de szerencsére mire a szedés elkezdődött addigra már beszáradtak a sebek és így jól tárolható.

Szorgos kezek szedik az almát, nekünk csak az a dolgunk, hogy a saját ládánkba átrakjuk. Választhatunk számos fajtából, ami néha elég nehéz. Három, négy félénél többet nem szoktunk venni, ami  idared, mutsu, golden esetleg még starking. Közvetlen  a termelőtől, kikerülve a kereskedelmet olcsón lehet megvásárolni  70-80 forintért kilóját. Külön válogatják a nagyokat, külön az apróbbat és ami lepottyan szedéskor a puha homokba az már megy a hulladék közé amiből almalé készül.

 Hulladék almából is lehet vásárolni 35 forintért kilóját. Ebből is szoktam venni nagyobb mennyiséget, amit azonnal meghámozva, lereszelve és dinsztelve kisebb-nagyobb adagokban zacskózva a fagyasztóládába teszek télire. Az ilyenkor kicsavart friss, több liter almalevet pedig azonnal fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: