2012. december 28., péntek

Zserbó kicsit másképp

Karácsonyi kívánság között szerepelt a zserbó. Mivel a flódni is nagy kedvenc így a kettő házasságából született ez a nagyon finom sütemény. Gondoltam rá, hogy majd gyorsan elfogy, így nagyobb adagot azaz másfélszeresét sütöttem a szokásosnak, amit most így írok le.
hozzávalók a tésztához:
75 dkg liszt
37 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 egészt tojás + 2 sárgája
2 dkg élesztő
pici sütőpor
tejföl
töltelék:
30 dkg darált dió
30 dkg darált mák
35 dkg cukor
1 üveg sárgabarack-rebarbara lekvár 
1 nagy zacskó reszelt dinsztelt alma a fagyasztóból
mazsola, reszelt citromhéj, kandírozott narancshéj, kevés fahéj, rumaroma és 15 dkg keserű csokoládé a tetejére
Tészta hozzávalóit összedolgozom, hogy jól nyújtható legyen és pihentetem legalább egy órát. Addig elkészítem a tölteléket.
Az előző napról megmaradt kandírozott narancs levét is felhasználom ami kb.3 dl, így most felét serpenyőben öntöm felforrósítom és a cukor felét feloldom benne. Hozzáöntöm a diót, előző este beáztatott és lecsepegtetett mazsolát, kevés őrölt fahéjat, kandírozott narancs héjat, kevés rumaromát és jól összedolgozom, majd félreteszem hűlni.
Ugyanígy készítem el a máktölteléket is, csak most narancs helyett reszelt citrom héját teszek bele. Mikor kihűlt mindkét töltelék, keverek bele néhány kanál lekvárt. Almába fahéjat teszek.
Tésztát négy felé vágom és egyenként kinyújtom, majd sütőpapíros tepsibe terítem. Alsó lapra kerül a mák töltelék. Rá a második tészta, arra az alma, majd megint tészta amire a diós töltelék és végén az utolsó a negyedik tészta. Legalább egy órát pihentetem és ezután előmelegített 170 fokos sütőben szép lassan, hogy a közepe is átsüljön készre sütöm.
Kevés olajat öntök a csokoládéhoz és gőz fölött megolvasztom, majd a kihűlt tésztára terítem.
Csak másnap vágom fel, már ha lehet addig várni vele.

Nincsenek megjegyzések: