2011. április 13., szerda

Sajtos kifli

Ma nagyon szeles napunk van, így nem tudok kertészkedni, bármennyire is szeretnék. Ilyenkor szívesen sütök, főzők a konyhában, nehogy unatkozzam.
Mikor is sütöttem utoljára kiflit? Bizony annak van már néhány hete, így itt az ideje, hogy kitaláljam melyik receptet válasszam. Van itthon joghurt, akkor bizony nagyon finom, ropogós lesz ez a mai kifli.

hozzávalók:
40 dkg Profi BL- 55 liszt
20 dkg kovász
1/2 dl tej
1.5 dl víz
1 jó nagy ek. joghurt
3 ek. olivaolaj
1 dkg élesztő
2 tk. só
1 tk. cukor
1 tojás a kenéshez és reszelt sajt a tetejére

Langyos cukros tejben tejben felfuttatom az élesztőt. Kenyérsütő üstjébe mindent beleteszek, legutoljára a lisztet és 20 percig dagaszt a gép. Ezután benne hagyom, amíg duplájára kel. Majd deszkára borítom, 16 felé vágom és gombócokat formázok. Így is pihentetem legalább 10 percig. Ezután a egyenként oválisra nyújtom, feltekerem és kissé meggörbítve kifli alakban, sütőpapírra két tepsibe rakom.  Egy tepsibe nyolcat teszek. Itt legalább egy órát pihen. Ilyenkor rövid időre bekapcsolom a sütőt és ott kelesztem. Én ez idő alatt kézszer is bepermetezek kevés vizet, így gőzös, párás sütőben kel.
Ezután az egyik tepsi tartalmát, 8 darabot megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal. A másik marad kenés nélkül.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra és beteszem, hőlégkeverés mellett 15 perc alatt megsül. Én a hőfokszabályzót már 10 perc után kikapcsolom, ezután még 5 percig csak a hőlégkeverő megy. (energia takarékosság miatt)
És, hogy milyen lett? Nagyon finom, ropogós, illatos.
Egy szóval : ENNIVALÓ !!!!

Nincsenek megjegyzések: