2011. április 23., szombat

Sonkás virágok

Az édes sütemény mellett húsvétkor a sós rágcsa szinte kötelező. Ha már tavasz, virág minden mennyiségben nem csak a kertben, de a konyhában is. Arra gondoltam, hogy szakítok a hagyománnyal és nem sonkás kiflit, hanem virágokat fogok sütni. A muffin sütő erre nagyon is alkalmas, így csak a mintát kell kitalálnom. Előkészítek minden méretű pogácsa szaggatót és kivágót. Bőséges a választék, így nem nehéz kiválasztani a megfelelő méretűt.
hozzávalók:
75 dkg liszt
40 dkg margarin
3 ek. tejföl
2 tojás
3 tk.só
töltelékhez:
30 dkg darált főtt sonka (nálam lapocka)
2 kemény tojás
3 ek. tejföl
kevés reszelt sajt
snidling
bors
kenéshez:
tojás
tetejére: reszelt sajt, köménymag (esetleg szezámmag) nálam most ez kimaradt

Tészta hozzávalóit jól összedolgozom és éjszakára hűtőbe teszem.
Töltelék hozzávalóit  jól összedolgozom (snidlinget apróra összevágom, főtt tojást villával összetöröm). Sót nem teszek bele, mert nekem elég amennyi a sonkában van.
Nagyon jól mutat a rózsaszín sonka, sárga-fehér tojás és zöld snidling.
Tésztát deszkán vékonyra nyújtom. (3,4 mm vékony ) Nem több és nem is kevesebb :-))
Nagy virágokat úgy készítem, hogy megfelelő méretű szaggatóval 4 kört vágok egy formába. Körbe rakom  és alját kicsit megnyomva összeragasztom. Isler szaggatóval 3 kört vágok egy formába. Megrakom töltelékkel és kisebb kört vágok amit a tetejére teszek.
Kisebb virágokat kisebb szaggatóval készítem és csak 3 kör kerül egy formába. Isler szaggatóval 1 nagy kör pont elég a béleléshez, ráteszem és kissé megnyomkodom. Ezeket is megtöltöm a töltelékkel. Majd ezeket is lefedem de már kisebb körökkel.
Mikor mind kész, lekenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal, köménymaggal.
Előmelegítem a sütőt 220 fokra és pirosra sütöm. (csak ne fogyna olyan gyorsan)

Nincsenek megjegyzések: