2012. augusztus 27., hétfő

Zsömlekenyér

Először csak egyszerű kenyeret szerettem volna sütni, de közben eszembe jutott, hogy kicsit változtatok a formáján. Így született ez a változat.
hozzávalók:
50 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
25 dkg kovász
2 dkg élesztő
1/2 dl tej
1.5 tk. só
1 tk. cukor
kb. 3 dl víz
3 ek. olivaolaj
1 ek. 12%-os tejföl
 Keverőtálba teszem az összes hozzávalót, majd beleteszem a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt és elindítom a dagasztást. Néhány perc után leállítom és tíz percig pihentetem. Majd újraindítom és jó alaposan kidolgozom, hogy kissé lágyas kelt tésztát kapjak. Letakarva pihentetem, míg jó nagyra nő. Ezután deszkára borítom és kilenc felé vágom. Egyenként gömbölyítem és sorban egymás mellé rakom a kapcsos sütőformába. Ekkor még nem érnek össze és olajos ecsettel kicsit megkenem az oldalukat. Letakarva pihentetem egészen addig, míg nagyra nő és kitölti a formát. Előmelegítem a sütőt 220 fokra, és beteszem sülni.
Öt perc után visszaveszem 190 fokra és 35-40 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a formából és forrón rácsra teszem majd vízzel lepermetezem.

Nincsenek megjegyzések: