2012. szeptember 24., hétfő

Smarni


Ebéd készítése közben mosolyogva gondoltam vissza tanulóéveimre, ami már legalább 45 éve volt. Gyakorlati időt gyárban töltöttük és az ebédjegyet ingyen kaptuk. Mivel minden áldott hétfőn valamilyen tészta volt a menü, ilyenkor eladtuk az aznapi ebédjegyet, ami 4 Ft volt. Mindig akadt olyan dolgozó, aki esetleg előző héten szabadságon volt és nem tudott jegyet venni, vagy csak épp megkívánta a napi menüt. Volt olyan is, hogy az egész hetit eladtuk, így egészítve ki a zsebpénzt. Heti 20 Ft már komoly pénz volt. Ilyenkor általában az otthonról hozott szendvics volt az ebéd.
Tehát hétfő akkor tészta (ez most véletlen). Párom kedveli az édes tésztákat (én kevésbé). Többször emlegeti, hogy legyen grízes tészta finom házi lekvárral. Hogy változatos legyen ma smarnit készítek.
hozzávalók:
1/4 l búzadara
1/4 l liszt
1/2 l tej
3 tojás
2 ek. cukor
kevés só
5 dkg mazsola
1 tk. vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1/2 dl olaj 
házi lekvár
Liszt + búzadara + tej + só összekeverem. Kb. egy órát hagyom hogy a tejet felszívja. Ezután a tojások sárgáját cukorral jól kikeverem, beleteszem a tejes masszába, majd a citromhéját a mazsolát és a vaníliás cukrot is. Legvégül a tojások fehérjét felverem habnak és beleforgatom.
Nagyobb serpenyőben olajat forrósítok és beleöntöm a masszát.
Ekkor visszaveszem a hőt és rövid időre lefedem. Többször megkeverem, és a fedőt ha rövid időre is de visszateszem. A tészta darabokra esik szét és akkor jó mikor szépen átsül de világos marad.
Tányérra teszem, porcukorral és házi lekvárral tálalom.
Nálam most rebarbara - sárgabarack lekvár került a tetejére.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Annak a lekvárnak nincs párja (legfeljebb a rebarbarás-földiepres).