2011. november 20., vasárnap

Sárgabaracktorta

Aki kertes házban lakik és nevel gyümölcsfát, az tudja igazán, hogy milyen íze van a frissen szedett gyümölcsnek. És ha az a gyümölcs bio és abból még lekvár is készül, hát annak van aztán nagyon finom íze. Abba nem kell állományjavító, ízfokozó és egyéb adalék. Manapság divat lett (legalább is az üzletek kínálják) különböző sűrítést segítő anyagok használatát, amit régen nem ismertünk. Fiatal fánk még csak néhány éve terem, de így is már harmadik éve tudok róla annyit szedni, hogy lekvárnak is jut.
Sorakoznak a kamrában a különböző lekvárok: sárgabarack, rebarbara, eper, meggy, nektarin, szilva, zöld paradicsom és párosítva is eper-rebarbara, sárgabarack- rebarbara. Mikor ránéztem az egyik barack lekvárra az jutott az eszembe, hogy ebből lehetne finom krémet készíteni, amit tortába teszek. Így született meg gondolatomban ez a torta. Azért sütöttem kakaós tésztát, hogy jobban kiemelje a krém világos színét.
hozzávalók tésztához:
6 tojás
4 ek.víz
20 dkg cukor
18 dkg liszt
10 g sütőpor
1 dl olaj
2 ek. kakaó
krémhez:
1/2 liter sárgabarack lekvár
1 1/2 vanília puding
1,5 dl víz
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 ek. narancs reszelt héj
1 kk. rumaroma
Piskóta tésztát készítek. Tojások sárgáját a vízzel és cukorral habosra keverem, majd hozzáadom az olajat, a lisztben elkevert sütőport és kakaót, végül óvatosan beleforgatom a tojások fehérjét felvert hab formában. Zsírozott lisztezett tepsibe terítem.
230 fokra előmelegített sütőbe teszem és visszaveszem 180 fokra. Kakaós tésztánál kicsit nehezebben állapítható meg ránézésre, hogy mikor sült meg, de tapasztalt háziasszonyoknak ez nem lehet gond. Aki bizonytalan, alkalmazzon tűpróbát.
Krémhez a lekvárt teflon serpenyőbe öntöm és forralom. Pudingot vízzel simára keverem és a forró lekvárba öntve állandó keverés mellet besűrítem. Hideg helyre teszem hűlni. Cukrot, margarint, narancs héját és rumaromát habosra keverem és ezután hozzáteszem a kihűlt lekvárt és ezzel is tovább habosítom.
Mikor a tészta is teljesen hideg, hosszában három felé vágom. Egymásra téve minden lapot megkenek a krémmel úgy, hogy jusson a tetejére és oldalára is. Tetejét villával díszítem.
Nagyon finomra sikerült a krém. Kellemesen pikáns íz, az aromája pedig egyenesen fenséges. Arányokat jól eltaláltam, a krém íze a sárgabarack fagylaltra emlékeztet. Nem szeretem a túl édes, szinte már-már ragacsos süteményeket. Aki édesebben szereti több cukorral készítse. A tésztába azért tettem olajat, mert így nem szárad ki gyorsan, gondoltam arra az esetre ha mégis nehezen fogyna :-) .Valószínű, hogy többféle lekvárral is ki fogom próbálni a krémek készítését.
Hogy kerül a képre egy szem sárgabarack novemberben? Természetesen igazi a gyümölcs, mégpedig a fagyasztó ládából vettem ki. Van bőven eltéve, hogy téli napokon is a nyár ízeit érezzük a meleg szobában.

Nincsenek megjegyzések: