2012. január 24., kedd

Fánk sütőben

Már javában tart a farsangi időszak, ideje fánkot sütni. Erre gondoltam a múlt héten, így sütöttem egy adagot. Mondanom sem kell, nem száradt ránk. Ha valami nagyon ízlik azt általában rövid időn belül meg szoktam ismételni. Fánk sütésnél egyedül azt nem szeretem, hogy az olajszag tartósan a lakásban marad. Hiába a szagelszívó mégis valahogy az illatok győznek.
Arra gondoltam, hogy mi lenne ha sütőben sütném, csak nem lehet rossz? Így ma nekiálltam megint egy újabb adag elkészítéséhez.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
kicsi só
2 ek. kandírozott narancshéj
Lisztet összekeverem a porcukorral, kis fészket készítek a közepébe, majd beleöntöm a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Liszttel kicsit összekeverem és hagyom kelni néhány percig. Majd beleteszem az összes hozzávalót és kissé lágy tésztát dagasztok. Ezúttal nem a szokásos reszelt citrom héjat teszem bele, hanem kandírozott narancs héjat. Várok míg duplájára kel a tésztám, majd újra dagasztom. Amikor másodszor is megkel, deszkára borítom. Kézzel kicsit ellapítom és fánkszaggatóval kiszaggatom, majd olajozott tepsire rakom. Hagyom kelni, míg szép nagyok lesznek. Most egy kicsit megint eltérek a szokottól. A megmaradt tojások fehérjét felverem egy kicsit és ezzel megkenem néhány tetejét, majd cukros darált dióval megszórom.
Sütőt előmelegítettem 180 fokra és hőlégkeverést bekapcsolva pirosra sütöm.
Karácsonyra kaptam Orsikámtól néhány sütőformát és ezeket most kipróbálom, hogy milyen benne fánkot sütni. Csizma, harang, maci és hóember. A bele rakott tészta oldalra nem, csak felfelé tud kelni, így szép nagyok lettek. Mikor kiborítom a formából olajos ecsettel megkenem, ettől szép fényesek lesznek.
Kicsit féltem, hogy nem a megszokott fánk íze, hanem egy egyszerű kelt kalács íze lesz a végeredmény. Nagyon finom lett  nem csalódtam, mi sem bizonyítja jobban, hogy míg-e blogot írom egyre kevesebb van a tálcán. Páromnak nagyon ízlik.

Nincsenek megjegyzések: