2012. március 28., szerda

Káposztás kelt kuglóf formában

Tudok mást is sütni a kelt tésztán kívül, csak már szerettem volna kipróbálni az új kuglóf sütőformát. Az előző bejegyzésemben is látszik a fotón, hogy a forma nagyon kopott. Ez nem a sok használatnak tudható be, inkább a silány és olcsó minőségnek. Sajnos nem csak kívül, de belül is mállott le a bevonó réteg, ami sokszor a tésztára ragadt. Elárasztanak bennünket  hitvány árukkal és néha meggondolatlanul meg is vásároljuk. Na végre vettem egy jobb minőségűt, íme az eredmény. A formája is kicsit más.
Ezúttal a nálam szokásos kelt tésztát dagasztom be. Kevés cukorral és kevés sóval, mivel megfelezve sós és édes töltelék kerül bele. Kuglóf formában káposztás tölteléket teszek, mivel már régóta szeretnék ilyet enni. Fagyasztóban van még dinsztelt káposzta, így csak ki kell venni egy adagot.
hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
1/2 l tej
4 dkg élesztő
3 ek. cukor
1 tk só
3 tojás sárgája
töltelék:
meggylekvár
1 zacskó lereszelt káposzta, amit olajban pirított cukron dinsztelek sóval és megszórva őrölt borssal.
Kelt tésztát készítek majd pihetetem (előző bejegyzésemben olvasható). Mikor megkelt kettévágom úgy, hogy egyik fele kicsit nagyobb legyen. A kisebbik darabot kinyújtom, megkenem lágy margarinnal, megszórom sóval és feltekerem majd aláhajtom mindkét végét. A nagyobbik darabot kinyújtom, megkenem lágy margarinnal, megszórom cukorral és kandírozott narancshéjjal, majd ezt is feltekerem és utána aláhajtom mindkét végét. Letakarva pihentetem mindkét tésztát meleg helyen míg nagyra nő.
A kisebbik sós tésztát kinyújtom téglalap formára, ráterítem a langyos káposztát és feltekerem. A két végét összenyomom kör alakban és mehet a kuglóf formába.
Az édes tésztát kinyújtom, feldarabolom és mindegyikre lekvárt teszek. Feltekerem és tepsibe rakom. Itt hagyom még fél órát kelni majd megkenem felvert tojással.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd miután beraktam visszaveszem 180 fokra és készre sütöm. A sósnak több idő kell mivel vastagabb a tészta. Lekváros bukta párom kedvence. Mivel az idei József napon meghozta a meleget így megérdemli utólag is, hogy kedvencét egye.
Finom, puha megint egy jól sikerült tészta lett a végeredmény. Most sem fog ránk száradni.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Nagyon szép. De nem próbálod ki a formát igazi kuglóffal is?