2012. március 4., vasárnap

Pogácsa kicsit más formában

Valami sósat szeretnék enni, így összedobok egy adag pogácsát. Ez a recept gyors, egyszerű és napokig friss marad. A pogácsát úgy ismerjük, hogy kerek a formája. Újabban már szokás négyzet alakú pogácsát is készíteni. A mostani egy újabb forma. Mivel minden hozzávaló van itthon, így már kezdem is.
hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
180 g tejföl
2 tk. só
2 dkg élesztő
2 db háromszög sajt (vagy bármilyen tömlős sajt)
1 tojás
sajt
Kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Lisztbe teszem a margarint, amiből diónyit félreteszek a kenéshez. Majd beleteszem a tejfölt, sót, háromszög sajtot és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom és meleg helyen pihentetem. Mikor duplájára kel kinyújtom, megkenem a félretett diónyi margarinnal és feltekerem mint a bejglit úgy, hogy a két végét aláhajtom. Ismét hagyom kelni. Mikor úgy látom, hogy duplájára (vagy nagyobbra) kelt kinyújtom 2-3 cm vastagra. Attól függ mekkora pogácsákat készítek. Ha aprókat akkor vékonyabbra, ha nagyobbakat akkor vastagabbra nyújtom. Tetejét megkenem a felvert tojással, majd megszórom gazdagon reszelt sajttal. Ilyenkor én széles csíkokra vágom és keresztben is felvágom úgy, hogy négyzeteket kapjak. Most viszont a széles csíkokat úgy vágtam fel, hogy háromszögek legyenek. Gyorsan megy, nem kell egyenként szaggatni és egyenként tojásba majd a reszelt sajtba mártani. És még mutatós is.
Tepsire rakom és előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm.
Nagyon finom langyosan, hidegen, másnap és egészen addig, amíg el nem fogy.

Nincsenek megjegyzések: