2011. március 20., vasárnap

Pesti szelet

Pesti szelet néven került hozzánk ez a recept, pontosan 34 éve. Azóta kedvencünk lett, ünnepek alkalmával többször is kérték lányaim ezt a finomságot. Mivel karácsony óta nem sütöttem krémes édességet, gondoltam ezzel köszöntöm meg párom József napon. Zsákja ezúttal lyukas volt, így elmaradt a várt meleg. Névnap, születésnap, fontosnak tartom megünnepelni (és meg is szoktuk). Ha csak egyszerűen, (sajnos néhány éve már csak kettesben) szerény körülmények közt. Postán ajándék, és telefonos köszöntés most sem maradt el, na meg az előre elkészített és eldugott csomag megkeresése. De az mégsem olyan, mint mikor körben üljük az asztalt és koccintunk az ünnepelt egészségére.

hozzávalók:
piskótához:
32 dkg cukor
25 dkg liszt
6 tojás
6 kanál víz
1 cs. sütőpor

barna tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
10 dkg zsír
1 ek. kakaó
1 tojás
1/2 cs sütőpor
kevés tej

 krém:
3/4 l tej
5 ek.liszt
1 vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg margarin

Elkészítem a piskótát. Tojás sárgája, víz, cukor habosra verem. Majd beleteszem a sütőporral elkevert lisztet. Ezután óvatosan beleforgatom a tojás fehérjét, amit felvertem habnak. Kibélelt tepsibe öntöm, majd előmelegített sütőbe (220 fok) beteszem és visszaveszem a hőt 180 fokra. Tűpróbáig sütöm.
Barna tészta hozzávalóit tálba teszem, és jól nyújtható tésztát gyúrok. Kettévágom és vékonyra nyújtva mérsékelt melegben megsütöm.
Elkészítem a krémet. Lisztet kevés tejjel simára keverem. Tejet felforralom, beleteszem a vaníliás cukrot és állandó keverés mellett belefőzöm lisztes tejet. Jól lehűtöm. Margarint a porcukorral habosra keverem és beleteszem a kihűlt krémet. Ezzel is még tovább habosítom, majd megkenem a tésztát.
Egyik barna lapra rákenem a krém felét, majd ráteszem a piskótát. Ezután a maradék krémet rákenem és tetejére teszem a másik barna tésztát. (Orsikám ilyenkor szoktad kérni, hogy ne szedjek ki minden krémet a tálból. Persze, hogy marad benne, de Te mindig kevesled. Most is maradt benne, de Lili cicának mégse adhatom.)
Egy napot várni kell vele, hogy a barna tészta megpuhuljon. Ez a várakozás nálunk nehezen szokott menni.
Hallottam, hogy valaki "vendégváró" néven emlegette ezt a süteményt. Valószínű több neve is van, viszont egy biztos. Nagyon finom. És, hogy jön-e vendég segíteni elfogyasztani?

Nincsenek megjegyzések: