2011. május 19., csütörtök

Kapros túrós batyu

Kaporszezon kezdetén íme az elmaradhatatlan túrós sütemény. Alig győzőm irtani a kertben a kaprot, így szerencsére nem kell vele spórolni. Bőven teszek mindenbe, amibe csak lehet.

 hozzávalók:
90 dkg liszt
3 ek. cukor
3 tojás sárgája
7 dkg margarin
4,5 dl tej
4 dkg élesztő
pici só

kenéshez:
15 dkg margarin
3 ek.cukor

töltelék:
65 dkg túró
20 dkg cukor
3 tojás sárgája
15 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg margarin
3 ek. tejföl
1 ek. búza dara
1 hatalmas csokor kapor
Langyos cukros tejben  felfuttatom az élesztőt. A tészta hozzávalóival a kenyérsütő üstjében dagasztom 20 percig. Mikor duplájára kel deszkára borítom.
 Margarint a cukorral összekeverem és megkenem vele a vékonyra nyújtott tésztát. Ezután feltekerem mint a bejglit és a két végét alá hajtom. Hagyom kelni míg jó nagyra nő, ez 30-40  perc

   
Amíg a tészta kel elkészítem a tölteléket. Kaprot apróra vágom és a többi hozzávalóval jól összedolgozom.
Tésztát kinyújtom, négyzetekre vágom és a töltelékből halmokat  teszek rá. Négy sarkát összefogva kissé
megcsavarom és egymás mellé a tepsibe rakom. Előmelegítem a sütőt 220 fokra és miután betettem 190
fokra visszaveszem. Készre sütöm.
Egymást nem kímélve nőttek nagyra és nyíltak szét. Az íze és illata csodás.

Nincsenek megjegyzések: