2012. május 13., vasárnap

Aranygaluska

Napok óta tartó nyári melegben (34fokos hőségben) nem volt kedvem a sütővel tovább melegíteni a lakást, így pár napig elmaradt a sütés. Az éjszaka átvonuló hidegfront hatására kevesebb mint felére esett vissza a hőmérséklet, így végre irány a konyha és valami egyszerű és viszonylag gyors tészta készítés jöhet.
hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
3-3,5 dl tej
4 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
pici só
hozzávalók a forgatáshoz:
5 ek. darált dió
3 ek cukor
8 dkg margarin
öntet:
1/2 l tej
1 ek cukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor
Cukros langyos tejben felfuttatom az élesztőt. Keverőtálba teszem a tésztához az összes hozzávalót, beleöntöm a felfuttatott élesztőt majd elindítom a dagasztást. Alaposan kidolgozom, és letakarva meleg helyen pihentetem.
Mikor már jól megkelt a tészta deszkára borítom és kb. 3 cm-es vastagságra nyújtom. Kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Előbb olvasztott margarinban, majd cukor, dió keverékben egyenként megforgatom és a zsiradékkal kikient kapcsos tortaformába rakom egymás mellé. Nálam két sorban egymás tetejére rakva elfér.
Így hagyom pihenni legalább 30 percig. Tojásfehérjét csak félig verem fel habnak és vékonyan megkenem vele a tetejét. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra és azonnal beteszem tésztát. Így csak azt figyelem, hogy mikor éri el a 180 fokot és innen számítva 30 perc alatt megsül. Félidőben sütőzacskót terítek a tetejére, nehogy megégjen a diós cukor miatt.
Míg hűl a tészta elkészítem az öntetet. Nálam ez most egyszerű puding. Kevés langyos tejben simára keverem a pudingport. Tejet a cukorral felforralom és belefőzöm állandó keverés közben.

Forrón azért ne együk, de ha  tudunk várni legalább, hogy langyosra hűljön már lehet falatozni.

Nincsenek megjegyzések: