2013. január 26., szombat

Rozmaringos és kakukkfüves zsömle

 Mivel évek óta csak saját sütésű kenyeret eszünk, így igyekszem minél változatosabban elkészíteni. Kenyér több családtagját, közeli és távoli rokonát, így kiflit, óriáskiflit, sajtoskiflit,  zsömlét, bagettet, zsúrkenyeret, fűszerrel és magokkal ízesítettet, töltöttet és még számos fajtát. Ízét és formáját sűrűn változtatva, kenyértésztát akár kuglóf formában is sütök. Így esett választás a mai napon fűszeres zsömlékre.
Nem tudom, hogy helyes zsömle vagy zsemle. Mivel a magyar nyelv külföldiek  fülével hallgatva "mekegős" így maradok a zsömlénél. Mai tészta receptje a következő.
hozzávalók:
55 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
25 dkg kovász
1.5 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 1/2 dl kefír
3 ek. olivaolaj
fél tk. cukor
2 csapott tk.só
víz
2 tk. rozmaring
2 tk. kakukkfű
Langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt a liszt-kovász keverékhez adom, majd a fűszerek kivételével az összes hozzávalóval megdagasztom a tésztát. Letakarva pihentetem míg duplájára kel, majd ezután deszkára borítom és kettévágom. Egyik feléhez rozmaringot és pici vizet öntök, majd kézzel jól összedolgozom. Másik feléhez a kakukkfüvet teszem megint pici vízzel, és azt is jól összedolgozom. Egyenként hat felé vágva zsömléket gömbölyítek. Mivel látszólag egyformák a fűszerek, így a rozmaringost kissé hosszúkásra nyújtom, hogy meg tudjam különböztetni egymástól. Letakarva langyos helyen tovább pihentetem. Közben félidőben (amit én kissé későn csináltam) bevagdosom a tetejét. Így még tovább kel, majd előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Ekkor lepermetezem vízzel a tetejét és beteszem sülni. Ritkán nézem a sütési időt mivel én a sütőajtón keresztül figyelem, hogy milyen a színe. Mikor úgy látom, hogy már csak kevés ideig kell sütni, ilyenkor lekapcsolom, és csak a hőlégkeverő megy. Miután megsült kiveszem és azonnal vízzel kicsit lepermetezem.
Nagyon finom, vékony és ropogós a héja, belseje pedig puha és illatos.
Az íze pedig hát......... csak meg kell kóstolni és nem lehet abbahagyni, vagy csak nagyon nehezen.

Nincsenek megjegyzések: