2013. január 15., kedd

Túrós pogácsa

Ezzel megint egy kérést teljesítek. Lányom kívánsága volt, hogy ilyen pogácsát süssek.
Hát lehet egy ilyen kívánságnak nemet mondani? Lényege, hogy mindenből azonos mennyiség kell.
hozzávalók:
1/2 kg túró
1/2 kg liszt (nekem még kellett keveset hozzá tenni, mert kicsit lágynak találtam)
1/2 kg margarin
só (nálam 3 tk.)
1 tojás a kenéshez és szezámmag a tetejére
Hozzávalókat összegyúrom és 30-40 percenként hajtogatom. Kinyújtom kissé hosszúkásra és jobbról, balról közepéig hajtom, majd ezután mint egy könyvet összehajtom és letakarva pihentetem. Ezt legalább háromszor, négyszer megismétlem és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem becsomagolva, vagy legalább is letakarva, hogy ne száradjon. Ilyen hideg időben kamra, (vagy spájz) is elég neki. Másnap reggel vékonyra (bő 2 cm-re) nyújtom és apró pogácsa szaggatóval szaggatom.
Tetejét felvert tojásba mártom és utána szezámmagba. Előmelegített 200 fokos sütőben készre sütöm. Meleg sütőben gyorsan emelkedik.
Ebből a mennyiségből több mint két tepsivel lett. Szemlátomást fogy, mintha csak párologna :-)
Frissen nagyon finom ropogós a teteje, közepe puha és napokig puha is marad nem szárad ki, nem kell becsomagolni (már ha napokig nem fogy el).


Nincsenek megjegyzések: