2012. február 15., szerda

Diós lekváros kifli


Maradék tejszínt nem akarom soká a hűtőben tárolni így arra gondoltam, hogy összedobok egy kis kelt tésztát vele. Semmi recept keresgélés, teszek bele ami eszembe jut és ami belevaló.
hozzávalók:
65 dkg liszt
8 dkg vaj
1,5 dl tejszín
2-3 dl tej
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
3 ek.cukor
kevés só
3 ek. kandírozott narancshéj
töltelék:
darált dió,  meggylekvár,  porcukor,  fahéj,  rum aroma
Lisztet keverőtálba teszem. Közepébe kis fészket készítek és beleöntöm a cukros tejjel elkevert élesztőt. Kevés liszttel elkeverem és hagyom kelni. Mikor a rászórt liszt szépen repedezik (megemelkedik) beleteszem az összes hozzávalót és jól kidolgozom a tésztát. Már félidőben járt a dagasztás mikor eszembe jutott, hogy teszek bele kandírozott narancs héját. Meleg helyen (sütőben) hagyom, míg duplájára kel.
Addig elkészítem a tölteléket, ami nagyon bonyolult. Az összes hozzávalót tálban összekeverem ízlés szerint.
Deszkán vékonyra nyújtom és pizzavágóval felszeletelem. Töltelékből kis halmokat rakok mindegyikre, majd feltekerem.
Tepsire rakom és addig hagyom kelni, míg a sütő bemelegszik. 200 fokra melegítem és mikor beteszem, visszaveszem 180 fokra és készre sütöm. Hogy ne legyen megint maradék, így a tojás fehérjét felverem habnak és beleteszek egy kanát porcukrot. Mikor megsült a tészta de még forró, ecsettel rákenem és visszateszem a kikapcsolt, meleg sütőbe.
Néhány perc alatt rászárad a hab. Langyosan tálcára szedem, és azonnal kóstolom :-)
Talán a fehér hab azért is jutott az eszembe, mert kinézek az ablakon és látom, hogy szakad a hó. Ne csak az udvar de a süti is kapjon fehér takarót.

Nincsenek megjegyzések: