2012. február 21., kedd

Rozslisztes kenyér

Legtöbbször teszek a fehér búzalisztbe valamilyen másféle lisztet is mikor kenyeret sütök. Graham-búza lisztet, teljes kiőrlésű búzalisztet, teljes kiőrlésű rozslisztet vagy kukoricalisztet. Így sütöm a mai kenyerem is.
hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg kovász
1 dkg élesztő
3 ek. olivaolaj
1.5 tk. só
1.5 dl tejsavó
1 tk. cukor
víz
 Az összes hozzávalót keverőtálba teszem és beleöntöm a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozom, majd letakarom és meleg helyen hagyom míg duplájára kel. Ezután deszkára borítom, tenyeremmel ellapítom és feltekerem. Kiolajozott jénaiba teszem és a tetejével lefedem. Ismét meleg helyre teszem és mikor félig megkelt bevagdosom a tetejét. Mikor már kezdi jól kitölteni a teret bekapcsolom a sütőt.
Most is mint már többször úgy megkelt, hogy le kellett venni a jénai tetejét, máskülönben szétlapul a tetejére vágott dísz. Sebaj, beteszem a 220 fokos sütőbe és kis edénybe vizet öntök amit mellé teszek a rácsra. Tíz perc után visszaveszem 180 fokra és készre sütöm 40 perc alatt. Közben többször vizet permetezek a tetejére. Rácsra teszem hűlni és még forrón vízzel lepermetezem.
Párás volt a sütő mivel a vizes edény a sütés végéig bent volt. Ettől nagyon finom vékony héjú lett a kenyér.

Nincsenek megjegyzések: