2012. július 7., szombat

Sárgabarackos pite

Végre hosszú idő után tegnap este ránk szakadt az ég. Hatalmas esővel, szerencsére jég nélkül. Rövid idő alatt 40 fokról 21 fokra esett a hőmérséklet és szinte gőzölgött minden a forróságtól. Már- már az utolsó percben érkezett, mert hiába locsoljuk a kertet mégis minden megsül benne. És végre a levegő is lehűlt, ha csak rövid időre is. A fán hagyott kevés sárgabarackból is levert néhány szemet, ami földet érve kissé szétlapult. A hűtőszekrényben mentett néhány szem barackhoz teszem és ma utoljára az idei saját termésből pitét sütök.
hozzávalók:
40 dkg liszt
3 ek. cukor
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
5 dkg margarin
3 ek. olaj
2 dl tej
pici só
tetejére barack, 2 ek cukor, fahéj
Kevés langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Keverőtálba rakom a lisztet, majd hozzáadom az összes hozzávalót és lágy kelt tésztát készítek amit alaposan kidolgozok. Tésztát kapcsos sütőformába teszem és letakarva ott kelesztem. Mikor megkelt megszórom cukros fahéj keverékkel és sűrűn megrakom darabolt sárgabarackkal. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem és készre sütöm.
Formában hagyom míg meghűl.
Ekkor szétkapcsolom az oldalát. Gyönyörűen megolvadt a fahéjas cukor és néhol rácsorgott az oldalára.
Tálcára teszem a tésztát és lehet kóstolni. Nagyon finom, szerintem még porcukor sem kell a tetejére.
 Kár, hogy ezzel vége az idei barack szezonnak nálunk.

Nincsenek megjegyzések: