2011. február 3., csütörtök

Napraforgó kenyér

Rég szerettem volna megsütni ezt a kenyeret, de mindég arra gondoltam, jó, majd ha több időm lesz.
Egyáltalán nem tartott tovább, mint egy tepsi pogácsa vagy kifli készítése.
Mivel (ha lehet) tartózkodom mindenféle adaléktól, így a legegyszerűbb kenyértésztát választottam.

hozzávalók:
70 dkg finom liszt
3 dl víz
1 dl olaj
2 csapott tk. só
3 ek. tej
1 tk. cukor
1 tojás
4 dkg élesztő
kenéshez margarin és 1 tojás
lenmag és szezámmag a tetejére

Minden hozzávalót a keverőtálba teszek. Cukros tejben felfuttatom az élesztőt és azt is hozzáöntöm. Dagasztom legalább 15 percig. Tálban hagyom amíg duplájára kel. Ezután elfelezem, majd a felét 5 részre osztom. Egyenként 20-22 cm kört nyújtok. Megkenem puha margarinnal, majd rá a következőt. Így mind az ötöt, de a legfelső kicsit nagyobb legyen. Bevágom bentről kifelé úgy, hogy a szélétől 1-2 cm maradjon. Egyenként kihajtom.
A tészta másik felét 6 részre osztom.1 belőle gombóc marad, ez lesz a közepe.
Ezekből egyenként 14 cm kört nyújtok. Egymásra rakva megkenem a lapok közét margarinnal. Az előző tészta közepébe helyezve bevágom bentről kifelé, ezt sem a széléig. Majd kihajtogatom, és a közepébe helyezem a megmaradt gombócot. 30-40 perc pihenés után megkenem a felvert tojással. A szirmokat szezámmaggal, a közepét lenmaggal megszórom. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütöm.
Mikor megsült, forrón rácsra teszem és vízzel lepermetezem.

Nincsenek megjegyzések: